De meest effectieve buikspieroefeningen

In een studie naar de activiteit van de buikspieren zijn dertien bekende buikspieroefeningen getest. Hierbij werd gebruikt gemaakt van elektromyografie waarbij de elektrische activiteiten en daarmee de kracht van de samentrekkingen van de buikspieren worden gemeten. Hierbij geldt dat een grotere elektrische activiteit ook zorgt voor krachtigere samenspanning van de spieren. Hieruit is gebleken dat de volgende drie buikspieroefeningen het meest effectief zijn.

De luchtfiets
Hierbij wordt op de rug gelegen. De benen worden omhoog gedaan waarbij de bovenbenen parallel lopen aan de grond. De handen worden achter het hoofd geplaatst. Tijdens de oefening wordt om en om de rechterelleboog naar de linkerknie bewogen en de linkerelleboog naar de rechter knie.

Tip
Probeer bij de oefening rustig te blijven ademhalen en doe de oefening langzaam om de buikspieren goed aan het werk te zetten. Zorg dat de buikspieren het werk doen en niet de nek of de schouders.

Hanging knee crunch
Hierbij kan het best ergens aan gehangen worden zoals een chin-up bar. De knieën worden hierbij tijdens het hangen opgetrokken en weer omlaag gebracht. Dit wordt langzaam gedaan om de spieren het extra zwaar te maken.

Tip
Zeker als de benen weer omlaag worden gedaan, kan de oefening een stuk zwaarder zijn als je dit langzaam doet. Beginners kunnen dit beter nog niet doen, omdat het erg zwaar is.
Overigens kan deze oefening ook zittend worden verricht als u nergens heeft om aan te hangen. Hierbij wordt achterover geleund en worden de knieën richting de buik bewogen zonder op de armen te steunen.

Oefeningen met behulp van een fitnessbal
Het aanschaffen van een fitnessbal is in gebruik niet alleen geschikt voor buikspieroefeningen, maar nog veel meer. Het is dus absoluut aan te raden. Voor de buikspieroefeningen wordt de bal vlak boven uw billen tot aan uw bovenrug geplaatst. De schouders worden in deze positie een stukje naar voren gebracht waarbij de buikspieren worden aangespannen.

Tip
Om de oefening zwaarder te maken kan de bal meer richting de billen worden geplaatst in plaats van de bovenrug. Houd bij deze oefening wel ten alle tijden de rug en nek recht om ook echt de buikspieren het werk te laten doen en niet de nek of schouders.

 

Tags: ,