Buikspieren trainen na de zwangerschap

Tussen de verschillende spieren van de sixpack ligt een verticale lijn. Het is typisch dat deze lijn tijdens de zwangerschap een soort wig veroorzaakt tussen de spieren. Dit ‘ravijntje’ tussen de verschillende spieren in is bij veel dames ongewenst, omdat het ze zo meer moeite kost om die mooie platte buik te krijgen. Met de volgende specifieke oefeningen kun je na de zwangerschap de wig weer verkleinen waarna je weer over kunt gaan op je normale buikspieroefeningen.

Diagnose

Probeer eerst een te kijken of je last hebt van deze wig door op je rug te gaan liggen met je voeten plat op de grond. Plaats nu je vingers net boven je navel en til je hoofd op. Als je de wig nu voelt en het zo groot is als je twee vingers, heb je misschien last van de zwangerschapswig en kun je (onder toezien van je dokter) de volgende oefeningen eens proberen.

Crunch

Ga op je rug liggen en plaats je handen op je buik. Houdt hierbij je voeten plat op de grond. Met je voeten op de grond, je knieën gebogen span je je buikspieren aan en til je je hoofd en je onderrug van de vloer. Wees voorzichtig dat je je nek niet bezeert en beweeg weer terug naar de startpositie. Herhaal het aantal keren waar je je goed bij voelt en probeer jezelf niet te overwerken.

Beenoefeningen

Deze oefening helpt de spieren onderin de buik en forceert de uiteengedreven spieren weer naar elkaar toe zonder ze over te werken. Ga plat op je rug liggen met je voeten plat op de grond en je knieën gebogen. Houdt je rug plat op de vloer terwijl je je been strekt en een paar seconden vasthoudt. Beweeg weer terug naar de startpositie en probeer nu hetzelfde met het andere been. Probeer ook hier slechts het aantal keren te halen dat je denkt dat je aan kan.

Oefening voor de bekken

Het trainen van de bekken is een andere rustige manier om de spieren weer tot elkaar te forceren. Ga hierbij op je rug liggen met je benen plat op de grond en je armen langs je lichaam. Span je spieren samen en probeer terwijl je inademt je heupen naar voren te bewegen. Dit moet je bovenrug de vloer in drukken. Probeer dit ongeveer 10 keer.