Beschadigde buikspieren behandelen

Beschadigde buikspieren kunnen van alledaagse dingen zoals tillen, het draaien van de torso of zelfs simpelweg opstaan uit een stoel een uitdaging maken. Beschadigde spieren kunnen verder beschadigen als je niet voor een juiste behandeling ervan zorgt. Probeer daarom een specialist op te zoeken zodra deze pijn zich voordoet.

Functies

De buikspieren zijn onder te verdelen in vier groeperingen op in het lichaam.
– De dwarse abdominis heeft als functie het beschermen van de buikzone en de organen die zich hier bevinden. Deze spier loopt dwars over de romp.
– De rectus abdominis loopt van het schaambeen tot aan de lage ribben. Deze spieren hebben als functie de mogelijkheid te creëren voor de ribben om zich naar de bekken te bewegen.
– De externe obliques zijn verantwoordelijk voor het mogelijk maken voor de romp zich naar de zijkant te buigen en bevinden zich diagonaal van de ribben naar de heup.
– De interne obliques lopen tevens diagonaal, maar in de tegengestelde richting van de externe obliques. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de romp in dezelfde richting als de spieren.

Type spierpijn

Overspannen spieren worden over het algemeen ingedeeld naar graden van ernst. Een eerstegraads overspannen spier heb je aan enkele spieren lichte schade. Je voelt je verkrampt en de spieren voelen strak aan. Dit voelt een beetje oncomfortabel, maar is niet ernstig en veelvoorkomend na een intense training. De tweedegraads bevat meerdere beschadigingen aan verschillende spieren en bij een derdegraads is er sprake van een scheurtje in de spieren.

Oorzaken

Schade aan de spieren is meestal een gevolg van een intensieve training. Als het lichaam een te snelle beweging maakt bij verandering van beweging bijvoorbeeld, kan een scheurtje in de spieren ontstaan. Veelvoorkomende activiteiten die schade tot de spieren tot gevolg hebben zijn krachttraining, roeien of poolstokspringen.

Behandeling

Als je je spiertjes scheurt heb je veelal een operatie nodig waarbij je vervolgens nog drie maanden ond er de pannen bent voordat je weer volledig op krachten bent. Voor beschadiging van een mildere aard kun je elke paar uur voor 20 minuten wat ijs op de spieren doen om de pijn te verminderen.

Tags: ,